Actueel

Energielabel voor woningen

De overheid stimuleert huiseigenaren minder energie te verbruiken. Met het energielabel en de slimme meter hoopt zij dat u meer inzicht krijgt in uw energieverbruik. Ook het aanscherpen van de EPC-norm moet bijdragen aan een duurzamere samenleving.

Huiseigenaren die nog geen energielabel hebben, krijgen in januari of februari 2015 een voorlopig energielabel in de brievenbus. Dit voorlopige label is gebaseerd op de standaardkenmerken van een woning, zoals het bouwjaar en woningtype.

Het energielabel voor woningen geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning. Het voorlopige energielabel is gebaseerd op openbare gegevens over de woning, die onder andere afkomstig zijn van het Kadaster. Het label is dus een schatting van de labelklasse. Het definitieve label kan afwijken van de schatting.

Aanvragen en registreren
De meest energiezuinige woningen krijgen energielabel A. Energielabel G staat voor de minst energiezuinige woningen. Een energielabel is 10 jaar geldig.

Huiseigenaren die hun huis willen verkopen, moeten het indicatieve energielabel voor de verkoop online aanpassen naar de huidige situatie. Vergelijkbaar met de vooringevulde aangifte van de Belastingdienst. Huiseigenaren loggen daarvoor met hun DigiD in op Energielabelvoorwoningen.nl en passen daar hun woninggegevens aan. Soms wordt om digitaal bewijs gevraagd, zoals een bouwtechnisch rapport, factuur of foto. Als een erkend deskundige - een makelaar, energieadviseur of bouwtechnicus - de aanvraag heeft goedgekeurd, wordt het label in een online database geregistreerd. Deze deskundigen mogen zelf hun administratiekosten bepalen. De administratiekosten lopen uiteen van enkele euro's tot enkele tientjes per aanvraag.

Het energielabel is niet voor alle woningen verplicht. Voor monumenten, de meeste recreatiewoningen en woonboten geldt de verplichting bijvoorbeeld niet.

Geen label?
Huiseigenaren die bij verkoop van hun woning niet kunnen aantonen dat het energielabel is geregistreerd, riskeren een boete van maximaal € 405. De Inspectie Leefomgeving en Transport ziet hierop toe. Mensen die in de afgelopen jaren een energielabel hebben aangevraagd, hoeven geen nieuw label aan te vragen. Het oude en het huidige energielabel blijven tien jaar geldig.

Bron: Vereniging Eigen Huis